Blogs

Voor eeuwig Jom Jeroesjalajiem?!

In Nahum 1 vers 15 lezen we: ‘Vier uw vierdagen, o Juda!’ Wij vieren onze verjaardag. De gedenkdag aan onze geboorte. In Nederland kennen we op 5 mei bevrijdingsdag. De gedenkdag dat we na vijf jaar oorlog weer vrij waren van onderdrukking. In Israël hebben ze ook dagen om te vieren. En één van die dagen is Jom Jeroesjalajiem. De naam van deze feestdag betekent: Jeruzalemdag.

De Joden denken op deze dag aan de bevrijding van Jeruzalem. Het is een nationale feestdag. Dit jaar wordt Jom Jeroesjalajiem tussen zondag 9 mei zonsondergang en maandag 10 mei zonsondergang gevierd. Wat is dit voor een feest? Het is feest dat we niet in de Bijbel terugvinden. De bevrijdingsdag van Jeruzalem is te vergelijken met onze bevrijdingsdag op 5 mei. Het is een jaarlijks feest waarop Israël viert dat Jeruzalem weer in Joods-Israëlische handen kwam. 

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1948 lukt het de jonge staat Israël niet Oost-Jeruzalem te heroveren. Dit deel van de stad valt in Jordaanse handen. De Joodse bevolking wordt de stad uitgejaagd. De Joodse wijk in de oude stad werd volkomen verwoest, inclusief talloze synagogen en leerhuizen. 

Op maandag 5 juni 1967 breekt er oorlog uit tussen Israël en zijn buurlanden. Deze oorlog staat bekend als de ‘Zesdaagse oorlog’. De oude stad Jeruzalem wordt veroverd door het Israëlitische leger. Er is heel zwaar gevochten. Op 7 juni 1967 neemt het Israëlitische leger het oostelijk deel van Jeruzalem in. Heel bijzonder is het moment waarop Joodse soldaten de Klaagmuur bereiken. Die is een restant van de muur van de oude tempel. De meest heilige plaats van het Jodendom hoort weer bij de staat Israël. Op de oude muur wordt op de sjofar, de ramshoorn, geblazen. Een rabbijn spreekt Joodse spreuken en gebeden uit. 

Aan het einde van de dag is duidelijk dat heel Jeruzalem in handen van Israël is. De toenmalige minister van defensie Moshe Dayan spreekt de gedenkwaardige woorden: “Deze morgen hebben de Israëlitische strijdkrachten Jeruzalem bevrijd. Wij hebben Jeruzalem herenigd, de ongedeelde hoofdstad van Israël. We zijn teruggekeerd tot de heiligste van onze heilige plaatsen, om er nooit meer weg te gaan.” Kort na deze gebeurtenis is deze bijzondere dag uitgeroepen tot een nationale feestdag. Mensen gaan op Jom Jeroesjalaiem massaal de straat op, vrolijk zingend en dansend. 
Eeuwenlang hebben de verstrooide Joden wereldwijd tijdens het Pascha de hartenwens uitgesproken ‘Volgend jaar in Jeruzalem…’ Daarmee werd het verlangen uitgedrukt om te wonen in het land dat aan Abraham, Izak en Jakob en hun nageslacht beloofd is. Met de totstandkoming van de staat Israël is dat weer mogelijk. Alleen blijven er in Israël spanningen. Vandaag de dag zijn we getuige van een slepend drama rond Gaza, maar op de achtergrond speelt de wens om van Israëls hoofdstad weer een gedeelde stad te maken. Jeruzalem is de meest omstreden stad van deze wereld. Het brandpunt van de strijd om Jeruzalem blijkt steeds weer de Tempelberg. De volken lijken niet te erkennen dat de God van Israël hier Zijn Naam wil doen wonen. Ze hebben er in de geschiedenis alles aan gedaan om Zijn volk te verhinderen Hem hier te aanbidden. 

Vanwege de gevoeligheid van de Jeruzalemdag roept de dag veel weerstand op bij Palestijnen. Geregeld worden Joden aangevallen tijdens of rond de datum van het feest. In 2016 nam Unesco zelfs een resolutie aan waarin  wordt bepaald dat de Tempelberg en de Klaagmuur moslimheiligdommen zijn en ook als zodanig dienen te worden benoemd. Jeruzalem betekent, stad van de vrede. Maar vrede zal er pas zijn als de volken de vrede vinden in de Vredevorst Christus. 

Jeruzalem betekent, stad van de vrede. Maar vrede zal er pas zijn als de volken de vrede vinden in de Vredevorst Christus. 

Het gebed uit Psalm 122 vers 6 blijft nodig: ‘Bidt om de vrede van Jeruzalem; wel moeten zij varen, die u beminnen.’ Eens zullen de voeten van de Messias daar weer staan. Wanneer de Heere Jezus, volgens Zacharia 14 vers 4, op de dag van de wederkomst Zijn voeten zal zetten op de Olijfberg. Dan zal het Jeruzalem in Israël verdwijnen en zal Jezus Christus Zijn Kerk opnemen in het hemelse Jeruzalem. Daar zal werkelijk feest zijn.  Jom Jeroesjalajiem en dat voor eeuwig. Zal jij dat feest gaan meevieren of blijf je achter? Dit feest ga je meevieren als je hier, door genade, de bevrijdingsdag van je ziel hebt leren vieren. 

Ds. H. van der Ziel

Door: Ds. H. van der Ziel op 4 mei 2021


Overzicht