Blogs Werkvormen

Stellingen - Werkvorm uitgelicht 16-

Een verwerkingsvorm is een manier om de boodschap in te slijpen. In de opening of tijdens de inleiding besteed je aandacht aan de kernboodschap. Deze boodschap is bedoeld voor de jongeren en het is de bedoeling dat ze deze meenemen naar huis. De uitdaging als leidinggevende is de betrokkenheid van de jongeren op deze kernboodschap te vergroten. Dat doe je gedurende de hele avond.

Om de betrokkenheid te vergroten kun je een verwerkingsvorm ook al inzetten aan het begin van de avond. Daarmee vestig je alle aandacht op het onderwerp dat komt en gebruik je het als een inspirerende intro. Ik geef een voorbeeld van een avond die ik heb gegeven. Aan het begin van de avond die in het teken staat van Bijbellezen heb ik de volgende stellingen en vraag op A3-papier afgedrukt:

• Bijbellezen is moeilijk.
• Ik lees in mijn Bijbel omdat het moet.
• Als ik de Bijbel lees hoor ik Gods stem.
• De Bijbel is Gods Woord, alles wat erin staat is waar.
• Ik lees liever een stukje uit mijn dagboek dan uit de Bijbel zelf.
• (Meerkeuzevraag) Hoe vaak lees jij zelf in de Bijbel?

Aan de linkerkant van het papier stond Eens en aan de rechterkant Oneens, verbonden door een lijn.

  

   

Bij binnenkomst moesten de jongeren hun mening geven door een stickertje te plakken, ergens op de lijn tussen eens en oneens. Het is ook mogelijk om een meerkeuzevraag te stellen. Door gebruik te maken van verschillende kleuren stickers heb ik onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Alle input van de jongeren geeft belangrijke informatie die je kunt gebruiken in de inleiding of in de verwerking later op de avond.

Bouw de inleiding of opening op aan de hand van de vooraf geformuleerde stellingen en ga dan direct in op de input van de jongeren. Zo blijven de jongeren meer betrokken en heb je een mooie kans om de kernboodschap steeds te benoemen.
Laat als verwerking na de inleiding de jongeren opnieuw nadenken over de stellingen of de vraag. Bijvoorbeeld door ze een oplossing te laten bedenken voor het feit dat er zo weinig jongeren zelf in hun Bijbel lezen. Stel dan de vraag: Hoe kun je bevorderen dat jongeren zelf in de Bijbel lezen? Of: Wat zou ervoor kunnen zorgen dat Bijbellezen minder moeilijk voor je wordt?
Laat de jongeren bij de stelling: ‘De Bijbel is Gods Woord, alles wat erin staat is waar.’ voorbeelden noemen waaraan ze twijfelen. Bied dus verschillende vragen aan zodat een jongere kan kiezen waar hij/zij mee aan de slag wil gaan.

Zo horen de jongeren een hele avond: God heeft een boodschap voor jou!

Niels Boone

Door: Niels Boone op 29 oktober 2024


Overzicht