‘Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Hij je paden rechtmaken.’ (Spreuken 3:5-6)
Toen ik begon met mijn studie Social Work aan de Christelijke Hogeschool Ede, had ik nog geen behoefte aan een studentenvereniging. Pas toen ik tijdens mijn studie allerlei verhalen hoorde over verschillende studentenverenigingen en het reizen heen en weer moe begon te worden, besprak ik dit thuis. Mijn broer raadde me aan om eens bij de C.S.F.R. in Wageningen te gaan kijken. Inmiddels ben ik al bijna 3,5 jaar lid van deze christelijke studentenvereniging. In deze blog wil ik graag de vraag beantwoorden: waar kun je als christelijke student tegenaan lopen tijdens je studieperiode en welke rol kan de kerk daarbij spelen?
Toen ik aan mijn studie begon, werd ik blootgesteld aan nieuwe ideeën, filosofieën, overtuigingen en complexe maatschappelijke en ethische vraagstukken zoals abortus, euthanasie, genderidentiteit en sociale ongelijkheid. Deze vraagstukken conflicteerden soms met eigen christelijke normen en waarden. Dit gaf mij regelmatig een eenzaam gevoel, omdat het moeilijk was om achter mijn eigen overtuigingen te blijven staan. Tegelijkertijd zorgden deadlines, tentamens en hoge verwachtingen die ik van mezelf had ervoor dat ik me soms overweldigd voelde. In al deze drukte raakt mijn tijd voor geloof, Bijbellezen en gebed steeds meer op de achtergrond.
Als student kom je dus voor allerlei verschillende uitdagingen te staan. In dit alles bood de C.S.F.R. mij een plek waar ik samen met leeftijdsgenoten Bijbelstudie kon doen en veel kon praten met anderen. Het bleek dat ik niet de enige was met deze vragen. De gesprekken en Bijbelstudies hielpen mij om andere ideeën beter te begrijpen, maar ook om mijn eigen mening en argumenten te vormen. Daarnaast kon ik mij tijdens studiekringen en lezingen verdiepen in allerlei filosofieën en levensbeschouwingen, wat me hielp om steviger in mijn geloof te staan.
Een christelijke studentenvereniging zoals C.S.F.R. biedt een veilige omgeving waar je gelijkgestemden ontmoet en samen je geloof verdiept en verder ontwikkelt. Het bied de kans om in gesprek te gaan over je geloof en elkaar te ondersteunen in de uitdagingen die het studentenleven met zich meebrengt. Toch is het belangrijk om te beseffen dat een studentenvereniging geen vervanging is voor de kerk.
Als student is het cruciaal om de waarde van de kerk niet uit het oog te verliezen. De kerk is het lichaam van Christus, een plek waar Gods Woord centraal staat, waar gelovigen samenkomen om te groeien, God te ontmoeten en Hem te aanbidden. Het is de plek waar je geestelijk gevoed wordt en waar je niet alleen met leeftijdsgenoten, maar ook met mensen van verschillende leeftijden en levenservaringen in contact komt. Zij kunnen je helpen om antwoorden te vinden op vragen die je hebt en je ondersteunen in je geloofsontwikkeling. Daarom is het belangrijk om als student betrokken te blijven bij de kerk en actief naar kerkdiensten te gaan.
Tegelijkertijd ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de kerk zelf. Het is belangrijk dat kerken hun studenten niet uit het oog verliezen, vooral in een periode waarin jonge mensen vaak met nieuwe uitdagingen en vragen worden geconfronteerd. De kerk kan een belangrijk anker zijn, door een warme en gastvrije gemeenschap te bieden waarin studenten zich thuis voelen. Daarnaast kan de kerk studenten helpen door onderwijs te bieden over onderwerpen als christelijke ethiek en moreel leiderschap. In een wereld waarin geloofsnormen regelmatig worden uitgedaagd, is het belangrijk dat studenten leren hoe ze stevig in hun geloof kunnen blijven staan. Zelf heb ik dit ervaren tijdens preekbesprekingen en workshops waarin morele en ethische dilemma’s vanuit een Bijbels perspectief worden besproken.
Concluderend, brengt het studentenleven voor christelijke studenten veel uitdagingen met zich mee, van ethische vraagstukken tot persoonlijke druk en een gebrek aan tijd voor geloofsverdieping. Een christelijke studentenvereniging zoals C.S.F.R. kan een waardevolle ondersteuning bieden, maar het is belangrijk om de kerk niet te verwaarlozen. De kerk is een plaats waar je geestelijk gevoed wordt, waar Gods Woord centraal staat en waar je samen met andere gelovigen groeit in je geloof. Bovendien biedt de kerk onderwijs en begeleiding in ethische kwesties, iets wat voor studenten essentieel is in een wereld waarin hun normen en waarden regelmatig op de proef worden gesteld. Zoals in Spreuken 3:5-6 staat: "Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Hij je paden rechtmaken." Door zowel actief betrokken te zijn bij een studentenvereniging als bij de kerk, kun je blijven vertrouwen op God en vind je de kracht om stevig in je geloof te staan, wat de uitdagingen ook mogen zijn.
Geerke Knapen
H.t. Vice-praeses der C.S.F.R.