Blogs

Geestelijke wapenrusting – Zwaard van de Geest – Gods Woord

De soldaat van Efeze 6 is bijna klaar voor de strijd. Je ziet hem al ongeduldig staan, klaar om het slagveld op te gaan. Hij heeft al een helm op, schoenen aan en de riem en het borstwapen om. Maar we missen nog iets. Wat? Het zwaard!

In de tijd van Paulus had je niet van die mooie, glimmende zwaarden zoals wij die nu hebben. En ze zagen er ook niet zo fancy uit als alle zwaarden in oorlogsmuseum, netjes schoongemaakt en achter glas, met een mooi versierd lemmet.
Nee. Zwaarden zagen er in de tijd van Paulus heel anders uit. Een stuk schrikwekkender.
Het gaat om het Griekse woord machaira, een oud Grieks wapen, wat ook een soort mes kan zijn. Ze waren er in verschillende soorten en maten. Het wordt niet helemaal duidelijk wat voor soort zwaard er nou bedoeld wordt. Sommige uitleggers gaan ervan uit dat het om een groot zwaard gaat, waarvan de vorm van de bladen van het zwaard speciaal was ontworpen om iemands botten door te kunnen snijden (dat klinkt nogal luguber). Volgens anderen was het een kleiner zwaard, meer een soort mes. Of een voorwerp dat werd gebruikt tijdens het jagen. We komen hetzelfde woord tegen als Petrus het oor van Malchus afsnijdt, in de nacht dat Jezus veroordeeld werd.
Hoe dan ook, het was in elk geval een wapen dat gebruikt werd in de strijd, ter bescherming én om aan te vallen.

De Bijbel en zwaarden
De Bijbel heeft het vaker over het woord van God als een zwaard. Laten we daar eens naar kijken. Er wordt twee keer specifiek gesproken over een tweesnijdend zwaard. In Hebreeën 4:12: “Want het Woord Gods is levend en krachtig, en scherpsnijdender dan enig tweesnijdend zwaard, en gaat door tot de verdeling der ziel, en des geestes, en der samenvoegselen, en des mergs, en is een oordeler der gedachten en der overleggingen des harten.” En in Openbaring 1:16 “(…) uit Zijn mond ging een tweesnijdend scherp zwaard.” Het gaat hier over Jezus Die verschijnt aan Johannes op Patmos. En in Openbaring 2 gaat het weer over Jezus Die een tweesnijdend scherp zwaard heeft, dit wordt in vers 16 Het zwaard van Mijn mond genoemd.

Vervolgens zijn er nog twee teksten waar over een scherp zwaard gesproken wordt. Allereerst in Jesaja 49:2 “Hij heeft Mijn mond gemaakt als een scherp zwaard.” Wat wordt daarmee bedoeld? Een tweesnijdend scherp zwaard? BIJBELVERKLARING! In de laatste drie verzen gaat het dus niet specifiek over de Bijbel, maar over Jezus’ uitspraken. Jezus praat hier over Zijn Vader, die Jezus’ mond gemaakt heeft als een zwaard.

Defensief en offensief
Zonder een zwaard vechten wordt lastig. Een goede outfit is belangrijk om de oorlog in te gaan. Vechten in een simpele outfit wordt ‘m niet. Een schild is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat anderen jou niet kunnen raken. Maar je hebt meer nodig. Wat? En offensief wapen, ofwel een wapen waar je mee kunt vechten. Want met alleen het beschermen van jezelf wordt het leger van de ander niet kleiner of zwakker. Met alleen bescherming de oorlog met de duivel aangaan, is niet genoeg.

Een zwaard verdedigt dus. Het feit dat jij een offensief wapen hebt, zorgt voor verdediging. Zo ook met de Bijbel. Het Woord, de Bijbel, beschermt jezelf én verdedigt. Het beschermt je tegen de duivel, waarbij je gelijk een verdediging hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan Jezus Zelf. Toen Hij verzocht werd in de woestijn gebruikte Hij de Bijbel als wapen tegen de duivel.

Jezus en het zwaard 
Waar vecht je tegen met het zwaard? Wat brengt het om? De duivel. De duivel met zijn listige verleidingen. Zoals net gezegd, een bekend voorbeeld is Jezus Zelf. Hij werd ook verleid door de duivel, in de woestijn. Wat deed Hij? Dacht Hij: Ik heb Mijn gevechtsoutfit aan en Mijn schild bij Me, dat is genoeg? Nee. Jezus ging de aanval aan. Hoe? Door middel van Bijbelteksten. En die Bijbelteksten waren scherper dan een zwaard. Scherper dan een tweesnijdend zwaard. Want Hij won. De duivel kon er niet tegenop. Hij probeerde de aanval aan te houden en probeerde dat op allerlei manieren. Hij kwam met tegenwerpingen en nieuwe aanvallen. Maar Jezus was bewapend, Hij was bewapend met het evangelie. En na een tijdje droop de duivel af.
Jezus geeft ons hier een voorbeeld. Zo moeten wij ook de strijd met de duivel aangaan. Hem bedelven met Bijbelteksten. En dan heeft hij niks meer te zeggen. Dan druipt hij af.

Falen
Is het dan altijd effectief, zo’n zwaard? Vast niet. Je slaat ook weleens mis. De Bijbel is daarom ook niet een makkelijk, soepel gevechtsmiddel. Het is niet zo dat even zwaaien met de Bijbel je gelijk onschendbaar maakt. Je faalt waarschijnlijk. Waarschijnlijk meerdere keren. Je zwakt een beetje af en de duivel heeft je te pakken. Maar dat is dan niet voor altijd. Want je bent bewapend. En niet met zomaar iets.

Gods Geest
Ten slotte: het zwaard wordt door Paulus het zwaard van Gods Geest genoemd. Waarom staat daar nu Gods Geest bij? Het gaat hier om de Heilige Geest, de Heilige Geest Die werkt. En Hij werkt, spreekt, vertelt, legt uit, leert je, onder andere door de Bijbel. Ook door andere dingen, maar eveneens door de Bijbel. En daarom is het belangrijk goed gebruik te maken van dit wapen. Het is het wapen van de Heilige Geest.

Dus, ga de strijd aan! Inclusief zwaard ben je nu klaar om het oorlogsgebied in te gaan!

Jorina Visser

Door: Jorina Visser op 27 juli 2022


Overzicht