Contact met kinderen en jongeren op afstand
Juist in deze tijd is het belangrijk om in contact te blijven met kinderen en jongeren in de gemeente. Wanneer dit door omstandigheden niet fysiek mogelijk is, kan dit contact op afstand georganiseerd worden.
Onderzoek wijst uit dat de jeugd de onderlinge contacten mist en zelfs eenzaamheid kan ervaren. Als HHJO willen we stimuleren dat het jeugdwerk op de normale manier doorgaat, als dit veilig kan en past binnen de adviezen uit het protocol jeugdwerk en catechese. Als samenkomen niet mogelijk is, dan geven we hierbij tips en adviezen om contact op afstand te organiseren.
Groepscontact
Digitaal contact in groepsverband vraagt een goede voorbereiding. Het is belangrijk dat elk kind of jongere betrokken en duidelijk verstaanbaar is. Zowel qua opzet als qua techniek zijn er verschillende opties mogelijk. Hiernaast vind je als download een overzicht met tips hoe je kinderclub en jeugdvereniging op afstand kunt organiseren. Dit is samengesteld op basis van praktijkervaringen die we vanuit gemeenten hebben gehoord. Daarnaast kun je hier een handreiking vinden die helpt om vorm en applicatie voor groepscontact te kiezen.
Online samenkomen in groepen blijft een wat technisch verhaal waarbij het hard werken is voor leidinggevenden om deelnemers betrokken te houden. Maar een goede voorbereiding is juist hier het halve werk. Belangrijk is om, naast het gebed, gewoon te beginnen. Natuurlijk is het de eerste keer spannend, maar als het lukt kan het erg waardevol zijn en zal het veel energie opleveren.
Persoonlijk contact
Voor de meeste vormen van persoonlijk contact geldt dat het belangrijk is om op een gelegen tijdstip contact te hebben. Zo weet je zeker dat er ruimte is voor een goed gesprek en kun je samen de diepte in gaan. Je kunt kiezen voor een ‘gewoon’ telefoongesprek. Daarbij geldt dat jongeren een telefoongesprek spannend kunnen vinden. Een andere optie is om te video-bellen. Voordeel is dat jongeren dit gewend zijn geworden en dat je lichaamstaal kunt waarnemen. Nadeel is dat het onwennig kan voelen. Waar moet je naar kijken? Tenslotte is er mogelijkheid om tekstberichten te sturen via WhatsApp of SMS. Dit is laagdrempelig, en geeft ruimte om te beantwoorden op een eigen gekozen tijdstip. Nadeel is wel dat je hierbij geen intonatie hebt, hierdoor kan de boodschap verkeerd begrepen worden.
Heb je vragen of hulp nodig? Neem gerust contact op!